Birgit Larsen se på Jyderup Realskole fra 1933 - Realeksamen 19412
Svend Larsen (1937-1945)3


1964, maj; Chefskifte på De danske sprængstoffabrik (Birgit og Svends far)
Får to ledere ved ingeniør Larsens fratræden
A/S De Danske Sprængstoffabrikkers leder af fabrikken i Jyderup, civilingeniør Ernst Larsen, Slagelsevej 27, trækker sig om kort tid tilbage fra sin stilling på grund af alder, men vil fortsat være knyttet til firmaet som sprængstofteknisk konsulent.
Ingeniør Larsen, der er 67 år, tog eksamen i 1920 og var herefter en tid i England og Frankrig på studieophold. Ved hjemkomsten var han en kort tid ansat ved Carlsbergs laboratorium og derefter i en årrække knyttet til Dansk Svovlsyre- og Superfosfatfabrik i henholdsvis Mundelstrup, Kastrup og Aalborg.
Siden 1928 har ing. Larsen været ansat på sprængstoffabrikken i Jyderup, alle 35 år som leder af virksomheden, og har her øvet en betydelig indsats og haft afgørende indflydelse på den store udvikling.
Udover sine store kvalifikationer i faglig henseende, har ing. Larsen for de medansatte på fabrikken været en ualmindelig forstående og god chef, og han er da også blandt såvel funktionærer som arbejdere meget afholdt. Den måde, på hvilken ing. Larsen altid har forstået at løse eventuelle problemer, har aftvunget respekt og tillid fra alle sider.
Civilingeniør Johan Tüchsen, der straks efter sin eksamen i 1939, blev knyttet til virksomheden og netop i år har fejret 25 års jubilæum, er pr. 1. juni udnævnt til laboratoriechef og har dermed fået overdraget ledelsen af hele kontrol- og udviklingsarbejdet1

1974, Civilingeniør Ernst Larsen og hustru, fru Ellen Ammundsen Larsen, Slagelsevej 27, Jyderup, kan fredag den 6. september 1974 fejre guldbryllup
Guldbrudeparret er begge født i København, hvor de på hver sit felt fik en alsidig uddannelse, Ernst Larsen som civilingeniør og Ellen Ammundsen på Kunstakademiet.
En tid var Ellen Ammundsen ansat på "Dagens Nyheder" som reklametegner - og slog ved udstillinger sit navn fast som en dygtig kunstnerinde, i en fin og følsom naturalistisk stil. Også i Jyderup har fru Ammundsen haft udstilling og mange har haft lejlighed til at glæde sig over hendes dejlige billeder.
Siden 1928 har ægteparret boet i Jyderup og Ernst Larsen blev De Danske Sprængstoffabrikkers dygtige, sympatiske og meget afholdte leder, en stilling han beklædte i omkring 40 år og har stået for store udvidelser.
Ved jubilæer og runde dage har Ernst Larsen fået utallige beviser på den sympati hvormed han var omfattet, højt værdsat for såvel sin faglige viden og eminente dygtighed, som for den medmenneskelighed han viste mod alle på virksomheden.
Det populære og afholdte ægtepar har suppleret hinanden i et lykkeligt og harmonisk samliv, hvor de har delt og fortsat deler - mange interesser både for kunst, musik, litteratur og naturen.
Begge er ivrige tennisspillere og i en menneskealder var Ernst Larsen formand for Jyderup Tennisklub og fik bl.a. udvirket, at klubben fik træningsbaner på stadion. Skisport er også en af de store hobbies, og de ynder at rejse på skiferie til Norge. Disse interesser er med til at holde dem unge i sind og væremåde.
De er fine og retlignede personligheder og forstår den livs kunst, at nyde hver dag som en gave, glæde sig over, at se gode venner i deres smukke hjem, og positivt glæde sig over udviklingen på den egn, hvor de fik så mange gode år, og hvor de stadig han være aktive på mange måder, bl.a. som tennisentusiaster. Guldbrudeparrets to børn, en datter og en søn, bor i København, og kommer med deres familier for at tage del i guldbryllupsfestlighederne4


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 30. maj 1964, side 3;Chefskifte på De danske sprængstoffabrik
Kilde 2:
Jyderup Realskoles årsberetning 6. maj 1933, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 8. maj 1934, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 12. maj 1936, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 10. maj 1935, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 4. maj 1937, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 3. maj 1938, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 9. maj 1939, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 12. maj 1940, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 17. maj 1941, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup

Kilde 3: Jyderup Realskoles årsberetning 4. maj 1937, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 3. maj 1938, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 9. maj 1939, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 12. maj 1940, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 17. maj 1941, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 12. maj 1942, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 1943 Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 10. maj 1944, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Jyderup Realskoles årsberetning 10. maj 1945, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 4. sept. 1974, side 6; Guldbryllup

Sidst opdateret 19. juli 2015
©Jyderup Realskole